Cautare:
 

Magazine sex-shop
Galerie Foto
Forum
E-mail
Medgidia Azi


E-mail @ eMedgidia.ro
Nume utilizator:

Parola :

Vreau si eu | Am uitat parola

Meniu

Pagina: Istorie

   Istoria Medgidiei

    Unul din primarii importanti ai Medgidiei a fost I. N. Roman de al carui nume se leaga multe din evenimentele care au marcat acest sfarsit de secol. Ca un omagiu pe care oamenii l-au adus acestei personalitati, in 1936 se infiinteaza un camin cultural ce-i poarta numele si se afla gazduit in casa lui Ibrahim Themo.
    La 1901, orasul Medgidia avea 36 de strazi, cateva pavate sau pietruite, 7 mici hoteluri si 10 hanuri. Era printre celelalte localitati ale judetului, cea mai dezvoltata.
    Activitatea culturala a orasului este bine intretinuta pe de o parte de comercianti, industriasi, agricultori care nu precedau sa investeasca in manifestari spirituale precum construirea de biblioteci publice dar si de catre primaria care avea in bugetul anual ca destinatie speciala fonduri pentru propasirea miscarii artistice si culturale.
    In august 1936, apare la Medgidia prima revista intitulata "Graiul Dobrogei".
    In 1940, tara intra in razboi, nenumarati au fost soldatii care au plecat din Medgidia sa lupte pe front, infruntand moartea. Pana la izbucnirea razboiului, Medgidia era incontestabil orasul cu oamenii cei mai instariti, ba chiar fara sa se fi facut o statistica, din numarul total al locuitorilor cel putin jumatate detineau suprafete mari de teren, monopolul comertului si industriei. Dupa terminarea razboiului, tavalugul comunist a inceput cu deposedarea pamânturilor.
    La 27 februarie 1965, a fost inaugurat complexul sanitar format dintr-un spital si o policlinica moderna.
    In anul 1970 orasul dispunea de o baie publica cu o capacitate de deservire de 40 locuri, un hotel cu 52 locuri si 60 abonati telefonici.
    1989 - anul care a schimbat cursul istoriei. La Medgidia, asemena intregii tari, oamenii au reactionat spontan si au incercat sa restabileasca intrarea in normalitate. Prima actiune a consiliului orasenesc Medgidia al Frontului Salvarii Nationale a fost platforma program de actiune intocmita in dimineata zile de 23 decembrie 1989 si transcrisa intr-o editie speciala intitulata "Zori noi", multiplicata la xerox si difuzata in oras. in aceasta perioada, oamenii incearca sa reconstituie imaginea unui patrimoniu distrus, sa-si revendice drepturi, sa participe voluntar cu sugestii si fapte la refacerea materiala si spirituala a orasului. In ianuarie 1990 apare prima publicatie literara a Medgidiei intitulata "Metamorfoze" apartinand Cenaclului Literar Omonim.
    In octombrie 1991 este numita o noua conducere a Primariei Medgidia. deviza cu care s-a preluat conducerea in acel moment: "Pentru justitie sociala, competenta si progresul orasului".
    Anul 1994 aduce Medgidiei o mare implinire, devenirea orasului, MUNICIPIU.

     Continuam cu o lista in care publicam numele unor personalitati care s-au nascut si si-au petrecut o parte din viata in Medgidia: - LUCIAN GRIGORESCU ( 1894 - 1965 )
- I. N. ROMAN
- IBRAHIM THEMO
- GHEORGHE DUMITRASCU
- DAN SPATARU
- EUGEN DIJMARESCU
- GEMIL TAHSIN
- HARALAMBIE TEODORU
- OSMAN NEGEAT


Informatiile au fost extrase din "Monografia - Medgidia - Carasu"
Autori: Aurelia si Stefan Lapusan
Postat de Webmaster, Thursday 01.01.1970

« Inapoi
Link-uri
Loc pentru reclame.
Fiecare firma sau organizatie din Medgidia este invitata sa isi afiseze link-ul catre pagina web in aceasta sectiune, trimitand un e-mail la cu link-ul si un banner de dimenisune 90 x 45 pixeli sorin@emedgidia.ro

Link-uri
PSD Medgidia


Site-ul are Site Meter accesari
IP: 18.226.150.175
Browser: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)
Ultimul update: 6 May 2004
Referrer:
© 2002 - 2004 Un produs Primaria municipiului Medgidia