Unul din primarii importanti ai Medgidiei a fost I. N. Roman de al carui nume se leaga multe din evenimentele care au marcat acest sfarsit de secol. Ca un omagiu pe care oamenii l-au adus acestei personalitati, in 1936 se infiinteaza un camin cultural ce-i poarta numele si se afla gazduit in casa lui Ibrahim Themo.
In 1865, locuitorii solicita guvernatorului Dobrogei ca noua localitate sa fie denumita Medgidia, in semn de recunostinta pentru protectorul lor, Abdul Medgid. La numai cateva luni, orasul numara 15 - 20000 locuitori cu 1000 de case si multe altele in constructie.
Existenta unui canal era perceputa ca avand un rol insemnat pe care il recunoastem si astazi. Astfel, prin asanarea baltilor din valea Carasu, s-au castigat terenuri ce ce au devenit productive din punct de vedere agricol si s-a consolidat transportul fluvial care asigura dezvoltarea economica a tarii.
25 mai 1984 - data inaugurarii canalului Dunare - Marea Neagra.
Datorita canalului, Medgidia capata statutul de port comercial. Pentru economia orasului, canalul este o sursa eficienta de transport.
Primele mari proiecte de construire a canalului dateaza din anii 1838 - 1856. Interesul de exceptie pentru aceasta constructie a fost in decursul tuturor veacurilor acelasi. Avantajele economice erau deopotriva pentru tarile Europei dar si pentru Orient.
Se pare ca al sfarsitul secolului al XVIII - lea a existat un canal modest numit "Laman" si destinat unor ambarcatiuni mici. Acesta unea apele Dunarii din zona Cernavoda cu Marea Neagra printr-un port la nord cu Capul Midia.
Loc pentru reclame. Fiecare firma sau organizatie din Medgidia este invitata sa isi afiseze link-ul catre pagina web in aceasta sectiune, trimitand un e-mail la cu link-ul si un banner de dimenisune 90 x 45 pixeli sorin@emedgidia.ro