Existenta unui canal era perceputa ca avand un rol insemnat pe care il recunoastem si astazi. Astfel, prin asanarea baltilor din valea Carasu, s-au castigat terenuri ce ce au devenit productive din punct de vedere agricol si s-a consolidat transportul fluvial care asigura dezvoltarea economica a tarii.
25 mai 1984 - data inaugurarii canalului Dunare - Marea Neagra.
Datorita canalului, Medgidia capata statutul de port comercial. Pentru economia orasului, canalul este o sursa eficienta de transport. Spre exemplu, Lafarge Romcim incarca direct pe slepuri pana la terminalul din portul Agigea toate cantitatile de ciment destinate exportului. Dar nu numai aceasta societate practica transportul pe canal. in ultima vreme, pentru descongestionarea traficului din portul Constanta, marfuri in tranzit sau care pot fi manipulate usor se opereaza in portul Medgidia.
Trebuie sa subliniem ca acest canal a fost lucrat de minti si brate romanesti si ca el indeplineste visul dintotdeauna al romanilor de a avea cale de ape si punte peste tari, de a fi in fond un simbol al fortei noastre economice.
Canalul Dunare - Marea Neagra traverseaza municipiul Medgidia pe o lungime de cca. 15 km de o parte si de alta a sa existand drumuri tehnologice si teren pentru constructii. El reprezinta o cale navigabila cu caracteristici tehnice deosebit de favorabile, fiind clasat dupa normele C.E.E- ONU in cea mai importanta clasa de canale navigabile interioare ( cls. IV).
Asigura circulatia in ambele sensuri a convoaielor alcatuite din 6 barje a cite 3000 tone fiecare si a navelor maritime cu pescaj de pina la 6 metri, fiind capabil sa faca fata sporului de trafic pentru o foarte larga perspectiva ( cca. 11 milioane tone pe an ).
Punerea in functiune a canalului Rin - Main - Dunare a contribuit la dezvoltarea transportului naval si a actvitatilor portuare pe canalul Dunare - Marea Neagra. In zona est a municipiului, in zona portului de pe canalul Dunare - Marea Neagra , exista o suprafata de 51,09 ha propusa pentru extinderea Zonei libere Constanta sud cuprinsa din :
? 15, 86 ha suprafata uscat si 23,23 ha luciu apa, suprafete ce apartin R.A. "Administratia Canalelor navigabile" Constanta
? 12 ha suprafata teren liber de constructii aflat in domeniul privat al Consiliului Local Medgidia din care :
- constructii acostare 3, 67 ha
- platforma operare 1,3 ha |